logokop5

Openingstijden

Elke donderdagmiddag en de 2e en 4e zondag in de maand steeds van 13.30 tot 16.30 uur.

In de maanden juli en augustus elke zondag.

Op afspraak (reservering bijv.): tel. 06-53755033 (Toon).

In januari en februari is het museum gesloten.

Oudheidkundig Streekmuseum in Alphen weer open

Archeologische speurtocht door Alphen.

Komend weekend zijn de Nationale Archeologiedagen in Nederland en worden overal archeologische activiteiten georganiseerd. Onze werkgroep archeologie heeft voor de kinderen met eventueel hun begeleiders een speurtocht door het oude Alphen uitgezet. Een tocht van maximaal 4 kilometer met informatie en opdrachtjes.

De speurtocht kun je vanaf a.s. vrijdag ophalen bij de info-balie van de Plus-winkel.

En zondagmiddag kun je vanaf 13.30 uur in het Oudheidkundig Streekmuseum terecht om de oplossing te laten controleren. Als ie goed is, mag je met een metaaldetector op zoek naar bodemvondsten. Veel succes gewenst!

Religieus erfgoed.

In de achterzaal zijn in een tweetal vitrines een aantal religieuze schatten, die al jarenlang in het depot lagen, geëxposeerd. Wellicht doen deze devotionalia u weer denken aan het Rijke Roomse Leven van weleer.

Kom maar eens kijken……..

Dorpsmaquette.

Ook de dorpsmaquette heeft na 2 jaar zijn plaatsje weer terug gekregen in de achterzaal. Jaren terug heeft conservator Gerard Hardeveld die in elkaar geknutseld; het dorp Alphen eind 19e eeuw. Jammer dat een aantal gebouwen van toen er niet meer zijn of in de toekomst gaan verdwijnen.

Maar het blijft een echte blikvanger tussen al die andere oude voorwerpen in de achterzaal.

Nieuwste aanwinsten.

Een bronzen bel / klok. Volgens de schenker afkomstig uit het torentje van het oude gemeentehuis aan de Raadhuisstraat in Alphen. Misschien is er onder jullie wel iemand die dat kan bevestigen.

En in bruikleen van de gemeente enkele portretten van oud-burgemeesters uit de oorspronkelijke gemeente Alphen en Riel.

Ze kijken naar u uit!

Merovingische hoek in de voorzaal.

Zoals jullie weten is er in 2015 wederom een gedeelte van het Merovingisch grafveld bloot gelegd. Diverse schatten zijn naar boven gekomen en ondertussen geconserveerd / gerestaureerd. Een aantal daarvan komt mede dankzij de gemeente Alphen / Chaam definitief naar ons museum. De museummedewerkers hebben daarvoor een Merovingische hoek ontworpen met o.a. een grafkist, een krijger en een vitrine voor de vondsten. Jammer genoeg moeten de vondsten nog uit het Provinciale Depot arriveren.

Museumbezoek.

Ondanks alles is een bezoek aan ons museum zeker de moeite waard. U bent vanaf nu welkom op elke donderdag- en zondagmiddag van 13.30 tot 16.30 uur.

Gratis voor leden van heemkundekring Carel de Roy; voor niet-leden vanaf 13 jaar graag € 2,00.

Voor meer info: www.streekmuseumalphen.nl of 06-53755033.