logokop5

 

Kerstgroepen-tentoonstelling:

“Uitgestald……….., kerstgroepen uit alle culturen”

Voor de 5e keer organiseert de werkgroep ‘museum’ van heemkundekring ‘Carel de Roy’ uit Alphen / Riel een kerstgroepen-tentoonstelling.
We proberen steeds bijzondere kerstgroepen ‘in de etalage te zetten’. De afgelopen jaren waren dat papieren kerstgroepen of kerstgroepen uit Oost-Europa en Amerika .
Dit jaar stelt Jan van Hulst een expositie samen uit zijn eigen verzameling unieke groepen en noemt hij die “Uitgestald……, kerstgroepen uit alle culturen”.
In 2013 exposeerde hij in het belasting- en douanemuseum in Rotterdam en dit jaar bij ons. Dat belooft een schitterende tentoonstelling te worden met zowel kleine als grote groepen en veel informatie over het kerstgebeuren.
Jan begon zo’n 20 jaar geleden met het verzamelen van miniaturen van hout. Allereerst lag het accent op het verzamelen zelf maar al gauw werd hij gegrepen door het verhaal erachter. Ook kreeg hij meer belangstelling voor grotere exemplaren die hij nu wereldwijd verzamelt (internet).
Elke nieuwe kerstgroep moet een aanvulling zijn wat betreft symboliek en authenticiteit van de volkskunst.
Elke bevolkingsgroep heeft zijn eigen interpretatie van het kerstgebeuren. Enkele voorbeelden: een groep uit Nepal heeft leeuwen als wachters; in Afrikaanse landen vindt de geboorte plaats in een hut en in Alaska beeldt een totempaal het kerstverhaal uit.
Uit allerlei soorten materialen zijn kerstgroepen vervaardigd: hout, blik, kralen, textiel, papier, papier-maché, gips enz.
En momenteel is er een bepaalde nostalgie naar het kerstgebeuren. Lekker op een winterse dag naar kerststallekes kijken of je nou gelovig bent of niet; het blijft een verademing.

Zoveel is er te zien……..

Uitgestald….., kerstgroepen uit de collectie van Jan van Hulst

Zie ook: In gesprek met
( Door Henk Duijn op de site van het douane-en belastingmuseum  geplaatst toen Jan daar exposeerde in 2013)

7 december 2014 t/m 6 januari 2015

Oudheidkundig Streekmuseum, Baarleseweg 1, 5131 BA Alphen N.B.

Openingstijden:

- dinsdag: 10.00 uur - 12.00 uur;

- donderdag: 13.30 uur - 16.30 uur;

- zondag (en 1e en 2e kerstdag): 12.00 uur - 16.30 uur;

- op afspraak: 06-53755033.

Van harte welkom; gratis entree.