logokop5

 

Zondag 21 april: in ons Oudheidkundig Streekmuseum

Tentoonstelling ‘Meske Vermoord’ in Oudheidkundig Streekmuseum te Alphen.

moordenaarDe gezusters, Jana en Lieske van Tilburg, gaan op een winterse zondagmiddag in januari te voet naar Baarle-Nassau om de rekening van de dokter te betalen. Halverwege genieten ze in de eerste boerderij op de Alphense Boshoven bij Kiske Verheijen nog van een ‘bakske koffie’. Ook de ex-vriend van Jana, Sjefke van der Zanden, komt  even later binnen. Na een tijdje ‘steggelen’ zijn de zusjes Van Tilburg opgestapt om hun voettocht naar Baol te vervolgen. Sjefke is hen achterna gegaan en begint tegen Jana over de uitgemaakte verkering maar Jana wil niets meer met Sjefke te maken hebben. Ondertussen hebben ze ‘den Baolse Boshoven’ bereikt en Jana moet heel erg ‘uit de broek’. De woedende Sjefke slaat Jana tegen de grond, gaat op haar zitten en een dodelijke, 13 cm. lange steek door de strotslagader volgt. Door het dolle heen steekt Sjefke nog 18 keer. Luidkeels roepende om hulp vlucht Lieske; ‘ze hebben ons Jaan vermoord’. gevangenis

Heemkundekring ‘Carel de Roy’ is op zoek gegaan naar expositiemateriaal. En dat is mede door heemkundekring ‘Amalia van Solms’, Jan van Eijck, artikelen uit ‘Ons Weekblad’ en ‘De Runstoof’ en andere bronnen gelukt.

Een tentoonstelling over het komende spektakelstuk ‘Meske Vermoord’ waar u de ‘originele documenten, foto’s, krantenartikelen, enz.’ kunt bewonderen. Ook het alom befaamde oude sectiekistje van forensisch geneeskundige arts Jan van Eijck, is aanwezig. Een prachtige introductie op het komende spel dat u niet mag missen. U bent zondag, 21 april, welkom van 13.30 tot 16.30 uur maar ook op elke dinsdagmorgen en donderdagmiddag totdat het spektakelstuk gespeeld is. Eveneens op zondag 12 en 19 mei en verder op afspraak.

liedmeskevermoordOp feesten en partijen werden vroeger zgn. ‘moordliederen’ gezongen. Ook van ‘Meske Vermoord’ zijn een 2-tal liederen boven water gekomen. Enkele trouwe heemleden van ‘Carel de Roy’ hebben de liederen ingestudeerd en laten die bij de opening van de tentoonstelling (13.30 uur) en rond de klok van 15.00 uur horen.

  

Voor inlichtingen: Toon Timmermans, 013-5181365 / tonidoni@noordbrabant.net

(Klik voor leesbare tekst)

meskevermoord