logokop5

 

 

Schoenfabriek Baeten terug in Alphen

Na een succesvolle zomertentoonstelling over fossielen gaat het Oudheidkundig Streekmuseum dit najaar heel wat eeuwen verder in de tijd met een tentoonstelling over de Alphense Schoenfabriek Baeten. De Alphenaar Dries Baeten presenteert een boeiende geschiedenis uit de vorige eeuw over de Schoenmakerij van zijn familie. Dries, de zoon van oud-directeur Adri Baeten, publiceerde in 2014 het boek Baeten’s Schoenfabriek en beschrijft daarin uitgebreid het verhaal van de Schoenfabriek.

De fabriek startte in 1918 in Gilze waar drie gebroeders Baeten, looiers van beroep, het schoen- en laarzenmakersbedrijf Schrauwen kochten. In 1926 bouwden de broers een voor die tijd moderne fabriek links naast hun bestaande looierij in Alphen. In dat jaar werd ook de merknaam Alpha geïntroduceerd. In januari 1940 sloeg het noodlot toe, de hele fabriek brandde tot de grond toe af. De herbouw startte snel en tot 1979 produceerde men onder de naam “Baeten’s Schoen en Lederfabrieken” in het nieuwe fabrieksgebouw aan de Baarleseweg 2, op de plaats waar nu de gemeente secretarie gehuisvest is.
Baeten maakt vooral herenschoenen en dan voornamelijk beroeps- en veiligheidsschoenen en produceerde vaak in opdracht van de overheid. Leveringen aan de overheid moesten meestal anoniem gebeuren en werden daarom gestempeld met 8091. Met dit nummer stond Baeten geregistreerd bij het Rijksbureau voor Huiden en Leer in Amsterdam. De werkschoen van zwart geprent vetleer (Art. 86) met lederen zool en hak was bijna 50 jaar het langst lopende product. Technische details evolueerden mee met de tijd zoals de komst van de stalen neus en de introductie van de rubberen marine loopzool. Een van de types heeft een mooie plaats op de tentoonstelling. Daarnaast produceerde men voor de gewone consument o.a. sandalen, diverse soorten laarzen en beenkappen en jongensschoenen.

In totaal zijn er op de tentoonstelling zo’n 20 paar schoenen te zien, verdeeld over de productiejaren 1930-‘40-’50 en ’60. Dries laat daarnaast in de vitrines ook in die tijd gebruikte modellen, materialen en gereedschappen zien, waardoor de bezoeker een herkenbaar tijds- en sfeerbeeld krijgt.
Maar het blijft niet bij de schoenen en gereedschappen, ook de originele personeelsadministratie van de jaren 1926 t/m 1979 is aanwezig. Daaruit blijkt dat er door de jaren heen 227 mensen bij Baeten’s Schoenfabriek hebben gewerkt, met in de topjaren 60 medewerkers!
Op een afwisselende tentoonstelling kunnen foto’s niet ontbreken. Op een videoscherm wordt een kleine foto-expositie met verklarende tekst getoond van het fabrieksinterieur uit 1926 en 1940 met van deze laatste een plattegrondtekening en daaromheen uitvergrote foto’s van de achtereenvolgende productie locaties. En het is in deze tijd niet meer voor te stellen maar in de jaren ’40 werd er op een kantoor gerekend op een stalen mechanische rekenmachine van 6 kilogram, ook te zien in de Achterzaal van het Oudheidkundig Streekmuseum in Alphen.

batsch0001
batsch0002
batsch0003
batsch0004
batsch0005
batsch0006
batsch0007
batsch0008
batsch0009
batsch0010
batsch0011
batsch0012
schoenfabriek Baeten
werkschoenen Baeten
01/14 
start stop bwd fwd

De tentoonstelling Schoenfabriek Baeten is elke 2e en 4e zondag van de maand te bezichtigen van zondag 10 september tot en met 26 november.
Het museum is ook elke donderdagmiddag open en op donderdag 7 september is de tentoonstelling al ingericht. Voor alle belangstellenden is Dries Baeten op die dag tussen 13.30u en 16.30u aanwezig om persoonlijk toelichting te geven in het:

Oudheidkundig Streekmuseum
Baarleseweg 1
5131 BA Alphen NB

Geopend: elke donderdagmiddag en de 2e en 4e zondagmiddag van de maand, 13.30u – 16.30u.
Entreeprijzen: Volwassenen en jeugd vanaf 13 jaar € 2 p.p.
Kinderen tot en met 12 jaar en leden van Heemkundekring Carel de Roy gratis toegang.