Het Oudheidkundig Streekmuseum, één van de zeven musea in de Baronie van Breda die in 2018 besloten een expo in te richten gewijd aan de Tweede Wereldoorlog. Landstad de Baronie heeft hen daarbij op allerlei gebied geholpen. Bedankt daarvoor!
De Kiek, gelegen tussen Alphen en Riel, is een heel bekend gebied voor de meeste inwoners van genoemde dorpen.
Zij weten te vertellen dat al kort na de inval van de Duitsers daar op een terrein met heide, bos en struikgewas een vliegveld werd aangelegd. Een schijnvliegveld om de vijand, de Geallieerden, te misleiden zodat zij dachten hun bommen trefzeker te kunnen laten vallen op het door de Duitsers ingenomen vliegveld Gilze Rijen. Het schijnvliegveld lag net als Gilze Rijen immers ook nabij een spoorlijn, het Bels Lijntje en in de buurt van een dorp.
Het kreeg de codenaam Scheinflugplatz (SF 37) Kamerun, een voormalige Duitse kolonie in Afrika.
De heide werd afgestoken in de vormen van startbanen, een grote van 1000 m. lang en 50 m. breed en twee kleinere. Aan het einde van de startbaan stonden nepvliegtuigen, houten geraamtes met zeildoek daarover en lijkend op Duitse toestellen. ’s Avonds ging de verlichting aan en werd het vliegtuig met een lier over rails getrokken. Bij gevaar schuilden het vliegveldpersoneel niet in de nagemaakte hangars of manschappenbarakken maar in een veilige betonnen bunker tegenover het vliegveld.
Ten oosten van het schijnvliegveld werd in het bos / heidegebied een grote letter N uitgestoken, de N van Notabwurfplatz. Duitse bommenwerpers die om de een of andere reden hun bommen niet boven Engeland hadden kunnen deponeren, mochten i.v.m. het gevaar niet landen op Fliegerhorst Gilze Rijen. Zij zagen vanuit de cockpit de N en lieten hun bommenlast los met het gevolg dat het nu in dit gebied bomvol ligt met bomkraters.
Een tentoonstelling waar nog veel meer over te vertellen is maar ……. wat ook opvalt zijn de archeologische oorlogsvondsten o.a. de overgebleven resten van de boodschappen die de Duitsers in een winkeltje op Alphen Oosterwijk deden of het contact met het thuisfront, of..............
De tentoonstelling is vanaf a.s. zondag, 29 september, te bezoeken.
Elke donderdag- en 2e en 4e zondagmiddag van de maand van 13.30 tot 16.30 uur.
In januari en februari is het museum gesloten; dan alleen voor groepen op afspraak 06-53755033.