Komend weekend, zaterdag 24 en zondag 25 september, vindt naast de jaarlijkse kermis het 25-jarig bestaan van de gemeente Alphen-Chaam en de Cittaslow Saturday en Sunday plaats.
Cittaslow is het internationale keurmerk voor gemeenten die op het gebied van leefomgeving, landschap, streekproducten, gastvrijheid, milieu, infrastructuur, cultuurhistorie en behoud van identiteit tot de top behoren. Alphen-Chaam is op 26 juni 2010 als tweede gemeente in Nederland Cittaslow gecertificeerd.
Ook het Oudheidkundig Streekmuseum doet als Cittaslow-supporter als bewaker van de cultuurhistorie hier aan mee en biedt zodoende een kader voor de toekomst met behoud van de historie.
In ons museum kun je zaterdag en zondag de archeologische Merovingische vondsten bekijken die in 2015 tevoorschijn zijn gekomen tijdens de opgraving van het Merovingische grafveld.
Om wat voorbeelden te geven: een gedraaide complete kan met lintoor, datering ong. 450 tot 485. Puntgaaf kwam die toentertijd uit het graf.
Een franciska (werpbijl) met een stuk houten steel er nog in. Of een ijzeren lans/speerpunt met open schacht en ovaal blad. Gouden hartvormige hangertjes ingelegd met almandijn en de gouden vingerring met groene halfedelsteen.
Een aantal grafvondsten zijn vergelijkbaar terug te vinden in het graf van Brunhilde of aan de kleding van haar man Childerik. Een unieke mooie hoek in ons museum waar je ook nog de opgraving middels filmbeelden live kunt meemaken.
En vergelijk de vondsten van 2015 maar eens met de vondsten uit de opgraving van 1950. Je ziet een opmerkelijk verschil in o.a. conserveren / restaureren; er zit immers een 70 jaar wetenschappelijk onderzoek tussen.
Sinds een half jaar hebben we ook een Romeinse amfoor van zo’n 80 cm. hoog in ons museum staan. In 1928-’29 gevonden in Alphen maar door een Spaanse pottenbakker in de Zuid-Spaanse provincie Baetica gemaakt.
Onder aan de amfoor, vlakbij de wratvormige punt, zie je waarschijnlijk een ingekraste potten-bakkersmerk.
Ze werden gebruikt voor het vervoer / bewaren van wijn of olijfolie.
Echter in het toentertijd gevonden onderste gedeelte lagen twee maalstenen die doen vermoeden dat de amfoor gebruikt was voor het opslaan van graan.
En in de achterzaal staat een vitrine vol met ‘spulletjes’ van de oude gemeente Alphen en Riel zoals de ambtsketen, de tas van de bode, oude huisnummers, stembriefjes, borden enz.
Volop de moeite waard even aandacht te schenken aan die oude gemeentelijke Alfse en Rielse dingetjes in vitrine 12.
Kom dus in het weekend naar ons museum in het 200 jaar oude Hervormde witte kerkje. We zijn zowel op zaterdag als zondag geopend van 13.30 tot 16.30 uur.
Welkom, gratis entree; een bijdrage in de offerblok is uiteraard welkom.